Bamboe planken | Tips voor het onderhoud
Door Dominique van der Lof Nieuws 0 reacties
1/aug Bamboe planken | Tips voor het onderhoud

Bamboe is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dat uitermate populair is voor het gebruik in staldeuren en paardenboxen. Het biedt niet alleen een aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling, maar is ook sterk en slijtvast. Net als bij elk natuurlijk materiaal vereist bamboe echter goed onderhoud om zijn schoonheid en functionaliteit te behouden, vooral in buitenomgevingen en stallen waar het blootgesteld is aan weer en slijtage.

Het onderhouden van bamboeplanken vergt enige zorg en aandacht, maar met de juiste maatregelen kunnen ze lang meegaan en hun aantrekkelijke uitstraling behouden. Bamboeplanken die worden blootgesteld aan buitenomstandigheden, zoals staldeuren en luiken, kunnen last krijgen van vocht, zonlicht en temperatuurwisselingen. In een stalomgeving kan vocht eveneens een groot probleem zijn door urine, mest en water. Daarnaast kunnen er krassen en beschadigingen ontstaan, zeker wanneer de planken gebruikt worden in een paardenbox. Regelmatig schoonmaken, periodiek behandelen met beschermende middelen en aandacht besteden aan specifieke omstandigheden zoals vocht en beschadigingen zijn essentieel. Hieronder bespreken we enkele belangrijke stappen en tips voor het onderhouden van bamboeplanken.

Om bescherming te bieden raden wij aan om 1x keer per jaar de planken licht op te schuren en opnieuw te beitsen met Bamboo Protect. Deze hoogwaardige beits is speciaal voor bamboe en beschermd de planken tegen vocht en UV-straling.

Naast het jaarlijkse onderhoud zijn er ook kleine stappen die u kunt nemen om te zorgen dat het bamboe lang mooi blijft.

Regelmatig Schoonmaken | Verwijder vuil en stof regelmatig met een zachte borstel of doek en een milde zeepoplossing. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de beschermende laag kunnen beschadigen. Het is belangrijk om bamboeplanken droog en schoon te houden om schimmelvorming en houtrot te voorkomen:

Goede Ventilatie | Zorg voor voldoende ventilatie in de stallen om vochtigheid te verminderen. Dit kan helpen om condensatie op de bamboeplanken te voorkomen.

Periodiek Controleren | Controleer de planken regelmatig op tekenen van schimmel, houtrot of andere schade. Indien nodig, behandel de aangetaste gebieden onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.

Regelmatig Onderhoud en Reparatie | Kleine krassen en beschadigingen kunnen vaak worden verholpen door het schuren van het oppervlak en het opnieuw aanbrengen van beschermende olie of lak.

Vorige